19. maj, 2022

Att gå på kurs i akvarell

Vad har jag lärt mig?

Detta år har jag fokuserat på att gå på akvarellkurser där jag lär mig tålamodets dygd.

Först ut var en 3 dagars med Lars A Persson där vi lärde oss att förenkla vårt motiv genbom att 1) Skissa upp ditt motiv. 2) Teckna motivet med kolpenna. 3) Måla motivet monokront.

4) Måla motivet med 2 färger. 4) Måla motivet med alla färger, alternativt med 2 nya färger.

Vid punkt 4 börjar du förenkla ditt motiov, dvs "städar bort" detaljer och inslag som inte tillför

ditt motiv någonting. En av deltagarna målade 11 målningar på sin segelbåt, den sista målningen var en mycket förenklad segelbåt i Coboltblått, utan bakgrund, utan fåglar i luften, bara en båt med antydan till skuggningar och rörelse i vattnet.

Nästa kurs, också en 3 dagars på Öland med Lars Eje Larsson. Fokus på valörer, dvs från den ljusaste tonen i en färg till den mörkaste. Vi fick lära oss att det är lätt att måla ljust men svårt att måla mörkt i 4-5 olika valörer.

Vi fick först teckna upp ett motiv av ett stilleben i blyerts. Därefter måla motivet monokront för att till slut måla motivet i färg, vilket var jättesvårt, men slutresultatet blev ändå hyfsat nra.

Lars Eje lärde oss att det är oerhört viktigt att motivet ska vara exakt lika i proportion som förlagan. Han lärde oss också att använda tunt tyg för att få annan struktur i skuggningar mm.

Samt att man kan använda endast pigment för att göra splashar! blöt pappret, häll på lite pigment, spruta med vattenstråle, dutta med tygbit, lek fram valörerna.

Några onlinekurser för att träna porträttmålning, måla vatten, mm har jag också hunnit med.

Senare i höst blir det Richard Vakil, ljus och djup, komposition. Teknik och maskering.

Dela den här sidan